شرحی کوتاه - وقوع «جنگ خندق = جنگ احزاب» (۵ق)

شرحی کوتاه

تاریخ وقوع: وقوع «جنگ خندق = جنگ احزاب» (۵ق)
در اين روز در سال 5 ه‍ غزوه خندق (احزاب ) و كشته شدن عمرو بن عبدود به دست أميرالمؤمنين علی (عليه السلام) به وقوع پيوست ، و اين جنگ در زمستان به وقوع پيوست . وقوع جنگ خندق را بعضى در 8 ذى القعده  و بعضى در 15 شوال گفته اند، و استبعادى ندارد كه شروع جنگ در 15 شوال باشد. همچنين به قولى غزوه خندق در سال 4 ه‍ اتفاق افتاده است.
در اين جنگ تعداد مسلمانان 3000 نفر و تعداد شهداى مسلمانان 6 نفر بود. تعداد كفار 10000 نفر بود ولى تعداد مقتولين كفار ذكر نشده است .
در اين جنگ مسلمانان داخل مدينه در اطراف شهر خندقى كندند. در اثناى اين كار منافقين جسارتها به پيامبر (صلى الله عليه و آله و سلّم) نمودند و عمرو بن عبدود مبارز طلبيد ولى كسى جرأت نكرد. عمر بن خطاب از شجاعتهاى عمرو سخن گفت ، و در مردم ايجاد ترس كرد. عمر که از شجاعت عمرو بن عبدود سخن می گفت و رعب و وحشتی در دل مسلمانان انداخته بود به عبد الرحمن بن عوف گفت: «اگر عمرو بر ما چيره شود همه ما را خواهد كشت. بهترين راه اين است كه محمد (صلى الله عليه و آله و سلّم) را دست بسته تحويل آنها دهيم و خودمان به قوممان ملحق شویم»!![1] اینجا بود که آیاتی از سوره احزاب نازل شد.[2]
در چنين شرايطى پيامبر (صلى الله عليه و آله و سلّم) فرمود: چه کسی به مبارزه عمرو می رود تا من بهشت را برایش ضمانت کنم؟ آيا دوستى هست كه شر اين دشمن را كفايت كند؟ آقا و مولايمان اسدالله الغالب على بن ابىطالب أميرالمؤمنين علی (عليه السلام) فرمود: من به مبارزه او مى روم. پيامبر (صلى الله عليه و آله و سلّم) سكوت كردند، و تا سه بار اين كلام را فرمودند، و هر سه بار أميرالمؤمنين علی (عليه السلام) براى مبارزه اعلام آمادگى نمودند.
آخر الأمر پيامبر (صلى الله عليه و آله و سلّم) اجازه فرمودند و با دستانشان عمامه بر سر آن حضرت پیچیدند و أميرالمؤمنين علی (عليه السلام) حركت كردند. در اين هنگام پيامبر (صلى الله عليه و آله و سلّم) فرمود: برز الايمان كله الى الشرك كله . بتحقیق تمام اسلام در مقابل کفر ایستاد.
بعد از آن كه عمرو بن عبدو اسلام اختيار نكرد و دست از جنگ بر نداشت ، امير المؤ منين (عليه السلام ) او را به يك ضربت از پا در آورد. در اين حال صداى تكبير مسلمين بلند شد و پيامبر (صلى الله عليه و آله و سلّم) فرمود: مبارزه على بن ابى طالب (عليه السلام ) در روز خندق از اعمال امت من تا روز قيامت افضل است.[3]
منبع: تقویم شیعه

[1] تفسیر قمی ج2 ص183- 188 المحتضر ص58
[2] اذ جاؤکم من فوقکم و من اسفل منکم و اذ زاغت الابصار...
[3] الغدیر ج7ص206، کشف الغمة ج1 ص150، الصحیح من السیرة ج9 ص358، تاریخ بغداد ج13 ص19 و...
کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس