وصول سر مقدس زيد بن علي به مصر (122 ق)
تاریخ وقوع:
10 جمادی الثانی
همان طوري كه در روز سوم صفر بيان كرديم، زيد بن علي بن الحسين علیهالسلام كه يكي از علويان مبارز و از آمران به معروف و ناهيان از منكر بود، در عصر هشام بن عبدالملك (دهمين خليفه اموي) در كوفه بر ضد خلافت و حكومت جائرانه بنی اميه قيام كرد و در نبرد با سپاهيان خليفه به شهادت رسيد.
با اين كه ياران و فرزندانش، بدن مطهر وي را مخفيانه در تاريكي شب دفن نمودند. با اين حال يوسف بن عمر عامل هشام در عراق قبرش را يافت و بدنش را از قبر بيرون آورد. آنگاه سرش را از بدن جدا و به شام فرستاد و بدنش را در محله كناسه كوفه به دار آويخت.[۱]
پس از شهادت زيد، دشمنيهاي هشام نسبت به آل علي بن ابيطالب علیهالسلام زيادتر شد و اين خليفه نابكار، فشارهاي سنگيني بر آنان وارد نمود. هشام بن عبدالملك، پس از دريافت سر زيد و نصب آن در شام، دستور داد آن را به مدينه بفرستند.
حاكم مدينه به مدت هفت روز آن را در مسجد النبی صلی الله علیه و آله آويخت و اهالي اين شهر را به ديدن آن و شنيدن خطبههاي سخنرانان حكومتي كه بر ضد اهل بيت علیهمالسلام سخن پراكني ميكردند، مجبور نمود. آنگاه اين سر مطهر را به دستور هشام به مصر فرستاد.
ابوحكم بن ابيابيض قيسي كه حامل سر زيد بود، در روز دهم جمادی الثانی سال 122 قمري آن را وارد مصر گردانيد و اهالي اين منطقه را براي ديدار از سر مقدس زيد و ترساندن مخالفان حكومت تحت فشار قرار داد. هماكنون در حد فاصل قاهره و بركه قارون در نزديكي مسجد ابن طولون زيارتگاهي است كه گفته ميشود سر زيد در آن مدفون است.[۲]
پانویس
[۱] نك: تاريخ الطبري، ج 5، ص 503؛ الفتوح (ابن اعثم كوفي)، ج 8، ص 122؛ تاريخ دمشق (ابن عساكر)، ج 19، ص 456 و 476.
[۲] الكُنى والألقاب (شیخ عباس قمی)، ج 1، ص 231.