در این ماه در سال 37 یا 38 هـ صحابی جلیل القدر، بزرگ فرمانده لشکر امیرالمومنین ابوابراهیم مالک اشتر نخعی د ر قلزم مصر به دستور معاویه مسموم شد و به شهادت رسید . قبر شریف ان بزرگوار در قلزم است که بنا و گنبد کوچکی نیز دارد.
مالک اشتر از امرای لشکر امیرالمومنین در جنگ صفین بود . آن بزرگوار نزد امیرالمومنین جلیل القدر و عظیم المنزله بود و در عظمت او همین بس که امیر المومنین در فرمایشی درباره مالک می فرمایند: مالک برای من چنان بود که من برای رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلم بودم. و در کلامی دیگر امیرالمومنین خطاب به اصحابشان می فرمایند.ای کاش دو نفر مانند مالک بین شما بود بلکه ای کاش یک نفر مثل بین مالک بین شمابود...
عهدنامه حضرت به مالک اشتر از طولانی ترین عهدنامه های حضرت است که مشتمل بر لطائف و محاسن بسیار و پند و حکمت بی شمار برای استانداران و امراء است.
مالک از طرف امیرالمومنین امیر بر موصل و نصیین و دارا و سنجار و هیت و عانات بود. و آخر الامر حضرت مالک را به مصر فرستادند و نامه ای به مردم مصر نوشتند که در آن نامه در شأن مالک مدح فراوانی نموده مردم را به اطاعت از او دستور داده بودند اما معاویه چون از آمدن مالک باخبر شد به دهقان عریش نوشت که اگر مالک را مسموم کند خراج ناحیه اش را مادام العمر به او بدهد دهقان عریش هم چون فهمید مالک عسل بسیار دوست دارد شربت عسل مسمومی درست کرد و برای مالک آورد و اوصاف و فوائد آن را بیان کرد. مالک عسل را میل نمود و از شدت سم بلافاصله جان داد و در قلزم دفن شد . شهادت مالک اشتر به دست نافع غلام معاویه هم نقل شده است.
معاویه هنگامی که خبر شهادت مالک را شنید از شادی نزدیک بود پرواز کند . او در شام خطبه ای خواند و در آن گفت: علی بن ابی طالب علیه السلام دو دست داشت یکی در صفین قطع شد (عمار بن یاسر) و یکی امروز (مالک). (1)
1- اختصاص ص81، الغدیر ج11 ص62
منبع: تقویم شیعه