وفات آيةالله «فاضل لنكراني» (1386ش)
تاریخ وقوع:
26 خرداد
حضرت آيتالله محمد موحدي مشهور به فاضللنكراني در سال 1310 ش در قم به دنيا آمد. پدرش آيتالله عبدالله فاضل لنكراني سالها پيش با هجرت از قفقاز، در مشهد و زنجان به تحصيل و تدريس اشتغال داشت و يك سال پس از تأسيس حوزه علميه قم در اين شهر مقيم شد.
آيت الله فاضل پس از تحصيلات ابتدايي به جمع طلاب علوم ديني پيوست. در 19سالگي به درس آيتالله بروجردي راه يافت و جزء جوانترين شاگردان ايشان بود. همچنين از محضر پدر خود و آيات عظام امام خميني(ره)، سلطاني، عبدالجواد جبل عاملي، شيخ مرتضيحائري، علامهطباطبايي(ره) و... استفاده كرد.
وي همزمان با تحصيل به تدريس نيز اشتغال داشت و صدها طلبه فرهيخته از مكتب ايشان بهره بردند. همچنين، آثار فراواني به يادگار گذاشت كه از آن جمله " نهايهالتقرير"، "تقريراتالاصول والفقه لمباحث آيتالله العظمي الامام الخميني(ره)"، "عصمت انبيا"، "القواعد الفقهيه"، "تفصيل الشريعه في شرح كتاب تحرير الوسيله"، "مناسكحج"، "مدخل التفسير"، "چهرههاي درخشان در آية تطهير"، "ائمهاطهار يا پاسداران وحي در قرآن كريم"، "آيينكشورداري از ديدگاه امامعلي(ع)"و... مي توان اشاره كرد.
فعاليت علمي، آيتالله فاضل را از مبارزات سياسي در پيشبرد اهداف نهضت اسلامي، جدا نساخت. از آغازين روزهاي فعاليت جامعه مدرسين حوزه علميه قم، به آن پيوست و امضاي او در زير بسياري از اعلاميهها، از جمله اعلام مرجعيت امام خميني(ره) و نيز خلع يد شاه از قدرت، به چشم ميخورد. فعاليت او در جامعه مدرسين، باعث شد كه بارها بازداشت، شكنجه، تبعيد و زنداني شود. در تبعيد هم دست از مبارزه بر نميداشت و ضمن تحصيل و تحقيقات علمي، به تشويق مردم براي مبارزه با رژيم طاغوت و ترويج افكار امام خميني(ره) ميپرداخت.
پس از پيروزي انقلاب اسلامي نيز، با حمايت از مواضع امام خميني(ره) و رهبر معظم انقلاب، مردم را به حمايت و اطاعت از رهبري و حفظ ارزشهاي نظام دعوت ميكرد. او بارها در جبهههاي نبرد حق عليه باطل حضور مييافت و باعث دلگرمي رزمندگان اسلام ميشد. وي همچنين به نمايندگي از مردم استان مركزي به اولين دوره مجلس خبرگان رهبري پيوست. وي اندكي پس از رحلت آيتالله مرعشي نجفي، امامتجماعت حرممطهر حضرت معصومه(س) را بر عهده گرفت. آيتالله فاضل پس از رحلت آيتالله اراكي، با اعلام جامعه مدرسين حوزه علميه قم به عنوان يكي از مرا جع تقليد معرفي شد و در كسوت مرجعيت نيز ضمن دفاع از كيان جمهوري اسلامي و پشتيباني از ولايت فقيه به هدايت و ارشاد جامعه ميپرداخت. آن بزرگوار سرانجام در 26 خرداد 1386 در سن 76 سالگي دعوت حق را لبيك گفت و پس از تشييعي باشكوه در حرم حضرت معصومه(س) به خاك سپرده شد.