ولادت آیةالله «سیدمهدی یثربی کاشانی» (1303 ش)
تاریخ وقوع:
۱ اردیبهشت
در ايام بزرگداشت عيد غدير خم كودكي در خانواده اي اصيل و عالم پرور در كاشان متولد شد كه نامش را سيد مهدي گذاشتند . پشت جلد قرآن نام و تاريخ تولدش كه در شناسنامه اول ارديبهشت 1303 آمده ، ثبت شد و گويي همين نوشتار كوتاه پيوندي عميق بين اين فرزند و قرآن به وجود آورد.
او كه آخرين فرزند پسر آيت الله سيد محمد رضا حكيم و آسيه بيگم بود در سه سالگي از نعمت داشتن پدر محروم شد و از آن پس مادرش به مراقبت و تربيت پرداخت و برادر بزرگش كفالت او را عهده دار شد .
سيد مهدي در كاشان دروس مقدمات و ادبيات عرب را فرا گرفت و مدت زماني به قم مهاجرت كرد اما دوباره به كاشان بازگشت و در مدرسه علميه اي كه برادرش آقا مير سيد علي تاسيس كرده بود ادامه تحصيل داد . در سال 1328 شمسي حوزه تازه تأسيس ، تعطيل شد و سيد مهدي و ديگران به قم مهاجرت كردند.
سيد مهدي يثربي از محضر استادان بزرگواري همچون آيات عظام بروجردي ، گلپايگاني ، اراكي ، محقق داماد و امام خميني ( ره ) بهره هاي فراوان برد.
و اما در سال 1338 شمسي بود كه به علت فوت ناگهاني برادرش آقا مير سيد علي يثربي به كاشان بازگشت و به نمايندگي آيت الله بروجردي به نوسازي و احياي حوزه كاشان و تعليم و تربيت طلاب آن حوزه مشغول شد .
آيت الله حاج سيد مهدي يثربي كه نسبش به امام سجاد ( ع ) ميرسد براي اولين بار در كاشان دفتر اعزام مبلغ تاسيس كرد . احداث درمانگاه و صندوق قرض الحسنه و كتابخانه هاي متعدد ، حضور مستمر در جبهه ها و تبليغ و بيان احكام ، و تفسير قرآن نيز از ديگر فعاليت هاي اين مجتهد و مفسر قرآن بود.
آيت الله سيد مهدي يثربي از ابتداي حضورش در كاشان با آغاز نهضت امام خميني ( ره ) به مبارزه سياسي پرداخت و سخنراني هاي افشاگرانه عليه رژيم پهلوي را آغاز كرد . منزلش در دوران نهضت محل حضور انقلابيون و مسجد حبيب بن موسي پايگاه مبارزاتي اش بود . وي از مرداد 58 به حكم امام خميني به اقامه نماز جمعه پرداخت و در ارديبهشت 62 با حكم ايشان نماينده ولي فقيه در كاشان شد . همچنين از آذر 61 به نمايندگي مجلس خبرگان رهبري انتخاب شد و سه دوره متوالي در اين مجلس حضور داشت .
آيت الله سيد مهدي يثربي سرانجام در هشتم مهر ماه سال 1385 هجری شمسی در تهران دعوت حق را لبیک گفت و پس از انتقال پیکرش به کاشان در گلزار شهدای دار السلام این شهر به خاك سپرده شد.