مناصب و مشاغل
تاریخ وقوع:
توقیف روزنامه ها به دستور مستوفی الممالک (1296ش)
نخست وزیر
( از ۱۳۰۵/۰۳ه.ش. تا ۱۳۰۶ه.ش. )
تنها رئیس الوزرای دوران قاجاریه است که در اوایل سلطنت رضا شاه به مقام نخست وزیری رسید. دوران زمامداری او کوتاه بود. الغاء کاپیتولاسیون و مقدمات احداث راه آهن سرتاسری ایران در دوران زمامداری او انجام گرفت. بعد از کناره گیری از این مقام نیز، تا هنگام مرگ خود در سال 1311، مورد توجه و علاقه رضا شاه بود.
( ۱۲۸۹ه.ش. )
- مستوفي در 38 سالگي در سوم مرداد 1289 ه.ش اولين كابينه خود را به مجلس دوم معرفي كرد. مهمترین واقعه دوره اول ریاست وزرایی او گذراندن قانون خلع سلاح افراد غیرنظامی از مجلس بود. این قانون منجر به درگیری های شدید میان ستارخان و باقرخان با نیروهای دولتی شد. او پس از شش ماه صدارت به سبب مخالفت های مجلس استعفا داد.
( ۱۲۹۲ه.ش. )
دومین دوره نخست وزیری او مقارن با آغاز جنگ جهانی اول بود. او از احمد شاه خواست که برای مصون ماندن ایران اعلام بیطرفی نماید. علیرغم انجام این عمل، ایران صحنه تاخت و تاز قوای روس، انگلیس و عثمانی گردید.
( ۱۲۹۴ه.ش. )
دوره سوم نخست وزیری او (1294 ه.ش) در بحبوحه جنگ بود. او که وزارت خارجه کابینه اش را نیز مدیریت می کرد، قصد انتقال پایتخت به اصفهان را داشت که با دخالت قشون روس که در جنگ متحد انگلیس بود، در کرج متوقف شد. این دوره بحرانی هم بیش از 6 ماه دوام نیاورد.
( ۱۲۹۶ه.ش. )
چهارمین دوره نخست وزیری او (تیرماه 1296 ه.ش) همزمان با قحطی و مشکلات ناشی از جنگ به ناکامی انجامید و صد روز بیشتر ادامه نیافت. مستوفی الممالک استعفا داد و مدت دو سال از حکومت کناره گرفت.
( از ۱۳۰۱/۱۱ه.ش. تا ۱۳۰۲/۰۳ه.ش. )
پنجمین و آخرین دوره نخستوزیری او در دوران قاجاریه، از 25 بهمن 1301 ه.ش آغاز شد. در این کابینه نیز وزارت داخله را خود عهده دار شد. رضاخان که در کابینههای بعد از کودتا وزیر جنگ بود در دولت مستوفیالممالک نیز همین سمت را داشت. با قدرت یافتن رضا خان که خود داوطلب مقام نخست وزیری بود، مستوفیالممالک در خرداد 1302ه.ش استیضاح مدرس از وزیر خارجه (محمدعلی فروغی) را بهانه کرد و استعفا داد.
وزیر
مستوفی در کابینه اول محمد ولی خان تنکابنی (سپهدار اعظم)، وزیر مالیه بود. در سومین کابینه محمدولی خان نیز همین مسئولیت را داشت.
نماینده
( از ۱۳۰۲/۱۱/۲۳ه.ش. تا ۱۳۰۴ه.ش. )
در دوره پنجم مجلس شورای ملی از تهران به وکالت انتخاب شد. در سال 1304 پس از استعفای موتمن الملک به ریاست مجلس انتخاب شد ولی برای ابراز حق شناسی به قاجاریه در روز رأی گیری برای انقراض قاجاریه از دادن رأی خودداری نمود. در دوره ششم نیز به نمایندگی از تهران انتخاب گردید ولی نمایندگی مجلس را نپذیرفت.
موسس
مستوفی الممالک پس از بازگشت از اروپا، انجمن انسانیت را تشکیل داد و جلساتش را در خانه خود برگزار کرد. ریاست برعهده مستوفی الممالک ونیابت برعهده مصدّق السلطنه و معزالسلطان (معین الملک جدّ دکتر حسابی) بود و همانند دیگرانجمن های عدهای مسلّح داشت به نام «سرباز ملّی» تا موقع لزوم از آزادی دفاع کنند.