● دکتر مصدق در چنین روزی از سال ۱۳۲۴ هجری شمسی به عدم خروج نیروهای شوروی از ایران اعتراض کرد.
مصدق نماینده تهران در مجلس شورای ملی در جلسه دوازدهم اسفندماه سال ۱۳۲۴ هجری شمسی به شوروی که حاضر به خارج ساختن نیروهایش از ایران نمیشد، اعتراض کرد و سران مسکو را افرادی خواند که به تعهد خود و میثاقهای جهانی و موازین بینالمللی که ضامن رعایت حقوق ملتهاست بیاعتنا هستند.
وی خاطرنشان ساخت که دولتهایی نظیر شوروی با این کار خود، حاکمیت ملتها و صلح جهانی را به مخاطره میافکنند و کره زمین را بهصورت جنگلی که قوی، ضعیف را پاره میکند درمیآورند و از این راه، تمدن بشر را تضعیف و خارج از اخلاقیات میسازند.
وی گفت که مماشات با رهبران مسکو بر میزان توقعات آنان میافزاید؛ جهان حساب و کتاب دارد باید با سماجت قضیه را دنبال کرد. مصدق همچنین گفته بود که رهبران مسکو باید بدانند که ایران با تاریخ درخشان و مردم وطندوست خود اروپای شرقی نیست و با تجربه از ۱۴۰ سال گذشته نمیخواهد که دستنشانده شود.
با انعکاس این مطالب در رسانههای جهان، کمتر از سه هفته بعد، ترومن رئیسجمهور وقت آمریکا به شوروی اخطار کرد که اگر نیروهایش را از ایران خارج نسازد، آمریکا هم نیرو به ایران خواهد فرستاد. نیروهای شوروی علیرغم تعهد جهت خروج فوری، در این کار، بسیار تعلل کردند که پس از شکایت دولت ایران به سازمانهای بین المللی، این نیروها، حاضر به تخلیه ایران شدند.
گفتنی است؛ تعلل نیروهای متفقین در امر خروج از ایران، در شرایطی صورت گرفت که کنفرانس عالی سران متفقین - که بی شک در تعیین سرنوشت جنگ جهانی دوم و سرنوشت سیاسی ایران نیز حائز اهمیت بسیاری بود - در روز ۲۸ نوامبر ۱۹۴۳م (آذرماه ۱۳۲۲ش) با حضور استالین، چرچیل و روزولت - سران سه کشور شوروی، انگلستان و ایالات متحده آمریکا - در ایران تشکیل شده بود و طی آن، موافقت شده بود تا نیروهای متفق بلافاصله پس از پایان جنگ، خاک ایران را تخلیه کنند.