آيتالله سيدضياءالدين علامه؛ عالمی کثيرالخشوع و سيرتطلب
تاریخ وقوع:
وفات آیةالله علامه «فانی اصفهانی» (1419 ق)
خبرگزاری ایمنا:
آيةالله سيدضياءالدين علامه فانی اصفهانی در حدود سال 1290 هجری شمسی مصادف با سال 1330 هجری قمری در شهر عالمپرور اصفهان و در خاندانی اهل علم به دنيا آمد. وی در نوجوانی بر اثر عشق وافر به تحصيل به فراگيری علوم اسلامي پرداخت و پس از آن به فعاليتهای سياسی و اجتماعی روی آورد.
انتشار هفتهنامهي نداي دين:
در اصفهان در دوران دكتر مصدق"، "مبارزه با بهائيان"، "پيوستن به جرگهي فدائيان اسلام و نيز سخنرانيهاي آتشين عليه دستگاه حاكم" و "انتقاد از اوضاع زمان" از جمله فعاليتهاي آيتالله علامه فاني در اين دوران بود. اين فعاليتها عكسالعمل رژيم را به دنبال آورد و با فشارهايي كه به آيتالله وارد گرديد، وي در 37 سالگي مجبور به مهاجرت به عتبات عاليات شد.
علامه فاني اصفهاني در نجف از دروس خارج آيات عظام: سيدعبدالهادي شيرازي، سيدمحسن حكيم، سيدمحمود شاهرودي، سيدابوالقاسم خويي و ديگران استفاده برد و از آنان اجازهي اجتهاد و روايت گرفت.
وي در نجف بر اثر ملازمت و تماس دائم با محقق فرزانه، آقابزرگ تهراني و استفاده از محضر او، در فنون كتابشناسي و رجال موفق به نوشتن آثار ارزشمندي گرديد. استاد علامه، پس از ده سال توقف در نجف به اصفهان بازگشت و به انجام امور ديني و حل مشكلات مردم همت گماشت.
حاصل سالها شاگردي آيتالله علامه فاني اصفهاني در محضر اساتيد صاحبنام، تأليف فراتر از 50 جلد کتاب بود كه برخي از آنها از اين قرارند: "تفسير ضياء تعليق بر وافي ملامحسن فيض کاشاني"، "تحقيق كتاب الوافي در شانزده جلد"، "تحقيق مجمع الرجال در هفت جلد"، "ضياءالدرايه"، "ضياءالقاري" و...
در احوال آيتالله علامه فاني آمده که اين عالم بزرگوار در استفادهي صحيح از عمر بسيار دقت داشته و فردي کثيرالخشوع، سيرتطلب و مثبتانديش بوده است و آز را از زندگي خود حذف نموده بود.
آيتالله سيدضياءالدين علامه فاني اصفهاني سرانجام در يازدهم بهمنماه سال 1377 هجري شمسي برابر با 14 شوال سال 1419 هجري قمري بر اثر شدت بيماري در سن 87 سالگي چشم از جهان فرو بست و پس از تشييعي باشكوه، در جوار مزار علامه مجلسي به خاك سپرده شد.
شايان ذکر است که بعد از درگذشت آيتالله سيدضياءالدين علامه فاني اصفهاني از آراء فقهي ايشان در تدريس خارج فقه و خارج اصول براي طلاب استفاده شده که اين مجموعهي آراء بهصورت لوح فشرده در دسترس است. همچنين بعد از فوت اين عالم بزرگوار، 3 جلد کتاب ديگر هم به چاپ رسيده است.