شهادت اویس قرنی ( ۳۷ ق)
تاریخ وقوع:
18 صفر
اویس قرنی چگونه به شهادت رسید؟
در کتاب رجال الكشّى ـ به نقل از اصبغ بن نباته ـ آمده است که وی گفته: همراهِ على(عليه السلام) درصفّين بوديم كه 99 مرد با او تا پای جان پيمان بستند. سپس علی(علیه السلام) فرمود: «صدمين نفر كجاست؟ پيامبر خدا(صلی الله علیه و آله) به من وعده داده است كه در چنين روزى، صد مرد با من پيمان مى بندند».
در آن حال، مردى پيش آمد كه قبايى پشمين داشت و دو شمشير - به گردن - آويخته بود. سپس - روی کرد به علی(علیه السلام) و - گفت: یا علی، دست بگشاى تا با تو پيمان بندم.
على(عليه السلام) فرمود: «بر چه چيز با من پيمان مى بندى؟».
گفت: بر اين كه جان خويش را به پاى تو ريزم.
علی(علیه السلام) به وی گفت: «تو كيستى؟».
او گفت: من اُويس قَرَنى هستم.
آن گاه، با على (عليه السلام) بيعت كرد و پيشاپيشِ او جنگيد تا كشته شد(1).
در کتاب المستدرك على الصحيحين ـ به نقل از ابو مكين ـ آمده است: در جنگ صفین اويس و گروهى از يارانش در جمعِ پيادگان، على بن ابى طالب - (عليه السلام)، با شامیان جنگیدند تا اینکه - شهيد شدند. خداى از همه ايشان خشنود باد! (2).
و نیز تاريخ دمشق ـ به نقل از سعيد بن مُسَيِّب، در يادكرد از اُوَيس قَرَنى ـ می نویسد: او در روزگار- خلافت - على عليه السلام پيشاپيشِ وى در جنگ صِفّين جنگيد، تا آنکه شهيد شد. وقتى در او نگريستند، ديدند كه چهل و اَندى جراحتِ نيزه و شمشير و تير بر اندام اوست(3).
همچنین فتوح می نویسد: اويس قرنىّ؛ ابن عامر بن جزء بن مالك از طايفه بنى مراد، که يكى از پارسايان و از تابعان یمنی است. که در جنگ صفّين با حضرت على (عليه السلام) بود و در واقعه صفین كشته شد(4).(5)
پی نوشت: (1). رجال الكشّي، ج 1، ص 315 ح 156؛ خصائص الأئمّة(عليهم السلام، ص 53؛ المستدرك على الصحيحين، ج 3، ص 455، ح 5718 و شرح الأخبار، ج 2، ص 12 ح 400.
(2). المستدرك على الصحيحين، ج 3، ص 461، ح 5728.
(3). تاريخ دمشق، ج 9، ص 434 و سير أعلام النبلاء، ج 4، ص 32.
(4). الفتوح، ترجمه؛ ص 1017 و الكامل، ترجمه؛ ج10، ص 115.
(5). گرد آوری از: دانش نامه امیرالمؤمنین، محمّد محمّدی ری شهری، سازمان چاپ و نشر دار الحدیث، قم، 1386هـ ش، چاپ اوّل، ج 6، ص 45 - 47.